Η Σαρακοστή είναι μία περίοδος των ορθόδοξων Χριστιανών κατά την οποία οι πιστοί απέχουν από ζωικές τροφές όπως το κρέας και το ψάρι, τα τυριά , τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και κάποιες ημέρες το λάδι. Επιτρέπονται τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές και ανάλογα την ημέρα το λάδι.
Από το ημερήσιο διαιτολόγιο απομακρύνονται κάποια θρεπτικά συστατικά όπως οι ζωικές πρωτεΐνες (που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) και όσα θρεπτικά συστατικά συνοδεύουν σε υψηλές ποσότητες τα τρόφιμα αυτά όπως ο αιμικός Σίδηρος (Σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας), το ασβέστιο των γαλακτοκομικών και των τυριών και η βιταμίνη Β12 που βρίσκεται μόνο στα ζωικά τρόφιμα.
Η πρόσληψη των ζωικών πρωτεϊνών και όλων των απαραίτητων αμινοξέων κατά τη Σαρακοστή γίνεται από τα Θαλασσινά και τον συνδυασμό των οσπρίων με τα δημητριακά. Η επάρκεια του σιδήρου εξασφαλίζεται από τα όσπρια και άλλα τρόφιμα που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο σε συνδυασμό με βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλι, λαχανικά, ξύδι) η οποία πολλαπλασιάζει την απορρόφηση του. Το ασβέστιο υπάρχει στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, στραγάλια, σουσάμι), στα βούτυρα ξηρών καρπών (αμυγδαλοβούτυρο, ταχίνι), στα αποξηραμένα σύκα, στο σπανάκι, στη ρόκα και στο μπρόκολο. Επίσης το συναντάμε στο γάλα σόγιας, στο γάλα ξηρών καρπών και στα μύδια. Τέλος, οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Β12 μπορούν να καλυφθούν επαρκώς με την ένταξη των θαλασσινών στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.
Με λίγη καλή οργάνωση του εβδομαδιαίου διαιτολογίου κατά τη Σαρακοστή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έλλειψης θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκειά της.
Μερικές μικρές συμβουλές…
- Οργανώστε από νωρίς το μενού της εβδομάδας.
- Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη κάθε συνταγή.
- Μαγειρέψτε μεγαλύτερη ποσότητα για να εξασφαλίσετε και το βραδινό γεύμα.
- Δοκιμάστε νέες νηστίσιμες συνταγές.
- Μη ξεχνάτε το σκοπό νηστείας της Σαρακοστής.
Περιπτώσεις ειδικής διατροφής όπως ασθένειες, αθλητική προετοιμασία, αποκατάσταση διατροφικών ελλείψεων κ.α. είναι σκόπιμο να ελέγχονται με τη βοήθεια του διαιτολόγου ώστε να αποφασίζεται από κοινού ένα ασφαλές διατροφικό πλάνο που θα πληροί όλες τις θρεπτικές απαιτήσεις του οργανισμού.
Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος