Τι κοινό μπορεί να έχει ένας ζωγράφος και ένας διαιτολόγος;
Βασίζονται και οι δύο σε 3 βασικά συστατικά. Ο ζωγράφος στα βασικά χρώματα που είναι το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο και ο διαιτολόγος στα 3 συστατικά των τροφίμων, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Οι γνώσεις και η φαντασία τους οδηγούν στην δημιουργία των έργων τους. Μία αναλυτική περιγραφή της “τέχνης” τους προκαλεί σχεδόν πάντα τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον.
Ο διαιτολόγος λοιπόν “ζωγραφίζει” με τα τρόφιμα. Ο σωστός συνδυασμός τους, στις σωστές ποσότητες με τη βοήθεια της φαντασίας μπορεί να δημιουργήσει μοναδικά έργα αισθητικής και γευστικής αξίας.
Τα πολύχρωμα έργα είναι συνήθως και τα πιο θρεπτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά ως κύριοι αντιπρόσωποι των μικροθρεπτικών συστατικών δίνουν στα υπόλοιπα βασικά τρόφιμα (κρέας, δημητριακά, λίπη) πολλές διαφορετικές αποχρώσεις. Τα μικροθρεπτικά αυτά συστατικά είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία προσφέρουν στα τρόφιμα διάφορες ιδιότητες προκαλώντας την πλήρη αξιοποίηση τους από τον οργανισμό.
Ως γνώμονα λοιπόν θα πρέπει να συνοδεύουμε κάθε γεύμα, μικρό ή μεγάλο με κάτι φρέσκο το οποίο θα το συμπληρώνει και θα το εμπλουτίζει θρεπτικά. Τα φρούτα μπορούν να συνδυάζονται με το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα. Επίσης οι σαλάτες σε κάθε γεύμα και τα ωμά λαχανικά στα διάφορα σνακ θα δώσουν χρώμα και γεύση αυξάνοντας την θρεπτική αξία του φαγητού.
Και μην ξεχνάτε, όπως κάθε έργο ζωγραφικής είναι διαφορετικό, ακόμα και όταν αναφέρεται στο ίδιο θέμα έτσι και στην διατροφή θα πρέπει κάθε τρόφιμο να το δοκιμάζουμε με διαφορετικούς συνδυασμούς και διαφορετικές παρασκευές, χαρίζοντας κάθε φορά στον οργανισμό μας μία νέα απολαυστική εμπειρία.
Έχετε τα χρώματα , έχετε και τα πινέλα αξιοποιείστε τα στο έπακρο!
Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος