Νηστικό αρκούδι… δεν χορεύει και νηστικός οργανισμός δεν δουλεύει! Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μία μηχανή συνεχόμενης λειτουργίας. Άλλοτε δουλεύει έντονα και άλλοτε ήρεμα, αλλά πάντοτε δουλεύει. Απαιτεί ενέργεια την οποία προσλαμβάνει μέσω της τροφής για τις ζωτικές του λειτουργίες (αναπνοή, λειτουργία της καρδιάς κλπ) και για κάθε δραστηριότητα που εκτελεί (κίνηση, σκέψη, άσκηση κ.α.). Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης της ενέργειας είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές ώρες.
Κατά αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός μαθαίνει πότε θα λάβει ενέργεια και έτσι μπορεί να κάνει άριστη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων του. Άστατη λήψη ενέργειας (σε χρόνο αλλά και ποσότητα) προκαλούν σύγχυση στον οργανισμό με αποτέλεσμα τη συνεχή αποθήκευση της για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων την στιγμή που απαιτούνται. Η διαδικασία αυτή της αποθήκευσης και της επαναχρησιμοποίησης απαιτεί χρόνο και κόπο από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να χάνει την φυσιολογική ροή λειτουργιάς του και να ζορίζεται άσκοπα. Αυτό το άσκοπο “ζόρι” προκαλείται κάθε φορά που παραλείπεται ένα κύριο γεύμα ή ένα ενδιάμεσο σνακ.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο οργανισμός απαιτεί ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όσο το δυνατόν σε πιο σταθερές ώρες. Αυτό μεταφράζεται σε 5 με 6 γεύματα ημερησίως ανά τρείς ώρες περίπου (πρωινό, ενδιάμεσο σνακ, μεσημεριανό, ενδιάμεσο σνακ, βραδινό, ενδιάμεσο σνακ) όπως συστήνεται και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Κάθε οργανισμός έχει το δικό του πρόγραμμα και διαφορετικές ανάγκες σε ενέργεια καθημερινά. Ο ρόλος των κύριων γευμάτων είναι να τον φορτίζουν με ενέργεια κατά την έναρξη, τη μέση και το τέλος της ημέρας, ενώ των ενδιάμεσων σνακ να συντηρούν την παροχή ενέργειας έως το επόμενο κύριο γεύμα. Οι ονομασίες των γευμάτων δεν πρέπει να προκαλούν αναστάτωση όταν για κάποιον η ημέρα αρχίζει για παράδειγμα το μεσημέρι ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Θα μπορούσαν να ονομάζονται γεύμα έναρξης, μέσης και λήξης με τα αντίστοιχα ενδιάμεσα τους. Κύριος πάντα σκοπός τους είναι η συνεχής ενεργειακή κάλυψη του οργανισμού.
Κλείνοντας μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας σοφός βασιλιάς ο οποίος προσέλαβε έναν ξυλοκόπο να του κόβει ξύλα. Ο ξυλοκόπος δούλεψε σκληρά για να εξυπηρετήσει τον αφέντη του και έκοψε ένα τόνο ξύλα μονομιάς. Την επόμενη ημέρα δούλεψε επίσης σκληρά, αλλά έκοψε λιγότερα ξύλα και την επόμενη ακόμα λιγότερα. Παρουσιάστηκε τότε στον αφέντη του να του δικαιολογηθεί για την μειωμένη απόδοσή του. Τότε ο σοφός βασιλιάς του είπε: Την πρώτη ημέρα ήρθες με το τσεκούρι σου καλά ακονισμένο και έκοψες πάρα πολλά ξύλα. Τις επόμενες ημέρες φρόντισες το τσεκούρι σου ώστε να αποδώσεις ανάλογα;
Πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε καθημερινά τον οργανισμό μας “ακονίζοντάς τον” συνεχώς με την απαραίτητη ενέργεια ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει επάξια στις καθημερινές του ανάγκες και δραστηριότητες.
Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος