Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος;

Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να προσδιορίσουν ποιο είναι το υγιές τους βάρος, χρησιμοποιείται ένας απλός δείκτης της σχέσης μεταξύ βάρους και ύψους που λέγεται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Ο ΔΜΣ είναι ένας αριθμός που προκύπτει από το βάρος και το ύψος κάποιου και χρησιμοποιείται ευρέως από τους επιστήμονες της υγείας για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του φυσιολογικού, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής σε αθλητές και πολύ μυώδεις ανθρώπους (οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος), καθώς μπορεί να κατηγοριοποιήσει κάποιον σε υψηλότερο ΔΜΣ παρότι έχει υγιή επίπεδα σωματικού λίπους. Επίσης, δεν είναι ακριβής σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και σε σωματικά αδύναμους ανθρώπους.

 

Ο υπολογισμός του ΔΜΣ είναι μόνο ένας δείκτης για τη γενική υγεία. Η περιφέρεια μέσης, το επίπεδο σωματικού λίπους, η πίεση αίματος, η χοληστερόλη, η φυσική δραστηριότητα, η αποχή από το κάπνισμα και το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή είναι επίσης σημαντικά.

Τα παρακάτω όρια τιμών αναφέρονται σε ενήλικες 20 ετών και άνω.

 

Υπολογίζεται από τον τύπο: ΔΜΣ = ΒΑΡΟΣ / ΥΨΟΣ2

Κατηγορία ΔΜΣ Όρια τιμών
Ελλιποβαρής <18,5
Φυσιολογικός 18,5-25
Υπέρβαρος 25-30
Παχύσαρκος >30

Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος