Πώς να ηρεμήσετε την πείνα σας!

Ένα κοινό πρόβλημα πάρα πολλών ανθρώπων είναι το πώς θα περιορίσουν τα γλυκά και γενικώς τις λιχουδιές. Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στη θέα ενός λαχταριστού γλυκού ακόμα και μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα; Χώρος για ένα γλυκάκι πάντα υπάρχει δεν το αμφισβητεί κανείς! Μήπως όμως πρόκειται για μία χαρά της στιγμής, μια ικανοποίηση του λαίμαργου ουρανίσκου και μία στιγμιαία ηδονή του εγκεφάλου;

Μα θέλετε κάτι ακόμα, κάτι σας λείπει, και σε αυτό πάλι δεν διαφωνεί κανείς. Τι είναι αυτό που λείπει και κάθε φορά το αντικαθιστούμε δίνοντας μια γερή δόση σεροτονίνης (ορμόνη που προκαλεί ευφορία και χαρά) στον εγκέφαλο μας.

Λείπουν πολύ απλά, θρεπτικά συστατικά! Τα θρεπτικά συστατικά είναι ουσίες που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά για να επιβιώσει. Κάποια αποδίδουν ενέργεια, άλλα συμβάλουν στην αναδόμηση και άλλα είναι απαραίτητα στην πέψη και την ομαλή του λειτουργία. Μία φτωχή διατροφή είναι δύσκολο έως αδύνατο να τα καλύψει, και η μόνη φωνή του οργανισμού για να ζητήσει ότι του λείπει είναι η πείνα. Ενέργεια θέλει, πεινάει. Σίδηρο θέλει, πεινάει. Ασβέστιο θέλει, πεινάει. Σαν το μωρό που κλαίει και κάθε φορά ψάχνεις να αποκωδικοποιήσεις το κλάμα και να καταλάβεις τι θέλει από την πιο απλή απαίτηση μέχρι την πιο σημαντική.

Όταν δεν δίνουμε στον οργανισμό αυτό που του λείπει συνεχίζει να πεινάει και να θέλει αυτό το κατιτίς που συχνά το μεταφράζουμε ως ένα γλυκάκι ή μία λιχουδιά, όπως η αγκαλά στα μωρά που θεωρούμε πως όλα τα γιατρεύει. Γιατρεύει προσωρινά μεν αλλά δεν λύνει το πρόβλημα όπως ακριβώς και το γλυκό- προκαλεί χαρά και ευφορία στον εγκέφαλο αλλά δεν προσφέρει στον οργανισμό αυτό που ζητάει.

Και πως θα καταλάβουμε τι θέλει ο οργανισμός μας ώστε να μην πεινάει και να μην παραπονιέται συνεχώς με μια ασταμάτητη πείνα. Η απάντηση είναι προνοώντας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και να διατηρούμε την πείνα μας ήσυχη είναι να προγραμματίζουμε την καθημερινή μας διατροφή προσπαθώντας να δώσουμε στον οργανισμό μας όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορούμε. Στην οργάνωση αυτή χώρο έχουν όλα τα τρόφιμα και οι λιχουδιές χωρίς όμως κάποιο από αυτά να παραμερίζεται. Έχουμε τουλάχιστον 5-6 ευκαιρίες καθημερινά ανά 2-3 ώρες που ο οργανισμός μας μπορεί να δεχτεί τροφή έχοντας απορροφήσει και επεξεργαστεί πλήρως το κάθε γεύμα. Τηρώντας τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων και συνοδεύοντας κάθε γεύμα με κάτι φρέσκο (σαλάτες-φρούτα-λαχανικά) τότε θα έχετε μία ήσυχη πείνα και μία όμορφη μέρα!

Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος