Εξερευνώντας τα συστατικά των τροφίμων

Μελετώντας τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δίνονται τόσες πολλές πληροφορίες για αυτά, που συχνά τις κάνουν δυσνόητες και οδηγούν τον καταναλωτή στην παραμέλησή τους. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν τη θρεπτική επισήμανση, τα συστατικά, τις πληροφορίες συντήρησης, την ημερομηνία λήξης, τα στοιχεία του παραγωγού και την ποσότητα του καθαρού προϊόντος. Προτού λοιπόν ο καταιγισμός πληροφοριών κουράσει το μυαλό μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα συστατικά και μόνο. Εκεί θα δούμε ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του τροφίμου, και ποια είναι τα κυρίαρχα της συνταγής, καθώς εμφανίζονται πρώτα κατά σειρά αυτά που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Ξεκινώντας λοιπόν από τη λίστα των συστατικών μπορούμε εύκολα να γνωρίσουμε το κάθε τρόφιμο καλύτερα. Θα διαβάσουμε ότι το τρόφιμο περιέχει συστατικά που σπάνια θα χρησιμοποιούσαμε στη κουζίνα μας όπως το φοινικέλαιο, τη ζάχαρη, το βαμβακέλαιο, το αραβικό κόμμι, το σιρόπι γλυκόζης, τα διογκωτικά μέσα, το μερικώς ιμβερτοποιημένο σιρόπι καστανής ζάχαρης και άλλα πολλά. Αρκετά από αυτά τα «άγνωστα» συστατικά πολλές φορές θα τα δούμε να καταγράφονται στις πρώτες θέσεις της λίστας πράγμα που τα κάνει βασικά συστατικά της εκάστοτε συνταγής. Διεξάγοντας μία έρευνα αρχικά στα ντουλάπια της κουζίνας μας μπορούμε να καταγράψουμε αρκετά συστατικά και να μάθουμε από τι αποτελείται το κάθε τρόφιμο που καταναλώνουμε. Μήπως τα «υγιεινά» δημητριακά πρωινού μας περιέχουν ζάχαρη και εμείς καταναλώνουμε τον καφέ μας σκέτο για να την αποφύγουμε; Μήπως η αγαπημένη μας πραλίνα φουντουκιού αποτελείται από 60% ζάχαρη, 30% βαμβακέλαιο και μόλις 5-6% φουντούκι; Μήπως ο αγαπημένος μας χυμός πορτοκάλι περιέχει 35% ζάχαρη και τον καταναλώνουμε για υγιεινό;

Ας αναρωτηθούμε και ας προβληματιστούμε κάθε φορά που επιλέγουμε ένα τρόφιμο για να καταναλώσουμε εμείς, τα παιδιά μας και οι αγαπημένοι μας. Μήπως τελικά δεν είναι αυτό που μας αξίζει;

Καλές αναγνώσεις διατροφικών ετικετών!

Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος