Το νού σου στο Νού σου!

Ο εγκέφαλος είναι το όργανο του ανθρώπινου οργανισμού που καθορίζει με απόλυτη ακρίβεια κάθε λειτουργία του. Λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ενώ προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε κάθε κατάσταση.

Το τίμημα αυτής της ασταμάτητης λειτουργίας είναι η αδιάλειπτη κατανάλωση ενέργειας και μάλιστα «φρέσκιας» και θρεπτικής με τη μορφή υδατανθράκων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Θέλει τα θρεπτικά συστατικά που τον τροφοδοτούν να προέρχονται από τρόφιμα που καταναλώθηκαν το τελευταίο τρίωρο καθώς μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δεν του αρέσουν και δίνει εντολές ώστε να μεταφερθούν στις λιποαποθήκες με τη μορφή λίπους. Από τη στιγμή λοιπόν που διαταράσσεται η παροχή «φρέσκιας» ενέργειας στον εγκέφαλο αρχίζουν οι μπελάδες. Αν του μειώσεις την ενέργεια που χρειάζεται, τότε αμέσως μειώνει την λειτουργικότητά του και αυτό έχει άμεση επίδραση στην αποδοτικότητα σου. Αν του δώσεις παραπάνω από όση χρειάζεται τότε την μετατρέπει σε λίπος και την αποθηκεύει αλλά μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τέλος αν του την κόψεις τελείως, ξεχνώντας τον ή αγνοώντας την πληρωμή του , τότε έχει όλα τα μέσα και τη δύναμη για να σε δυσκολέψει στην όποια δουλειά σου και στη συνέχεια να σε οδηγήσει σε μία πηγή ενέργειας όπου θα πληρώσεις ακριβά την αναστάτωση του, καθώς δεν αναζητά μόνο την ενέργεια που χρειάζεται αλλά ακόμα περισσότερη για να καλύψει και τυχόν παρόμοια φαινόμενα.

Πρόκειται λοιπόν για ένα ιδιαίτερα εγωιστικό όργανο το οποίο σε φροντίζει μεν αλλά σε τιμωρεί και μάλιστα με το παραπάνω αν το παραμελήσεις, καθώς δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εξωτερική σου εμφάνιση την οποία διαμορφώνει καθαρά ως αποθηκευτικό χώρο ενέργειας εκτάκτων περιπτώσεων (π.χ παρατεταμένη ασιτία κ.λ.π). Σε περιπτώσεις δε συστηματικής έλλειψης «φρέσκιας» ενέργειας είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω πραγματικών υποχρεώσεων, είτε λόγω άσκησης άνευ επιπλέον τροφοδοσίας, εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια εις βάρος της μυϊκής σου μάζας η οποία διατηρεί την δική της αποθήκη «φρέσκου» υδατάνθρακα (το γνωστό γλυκογόνο των μυών). Επεμβαίνοντας ο εγκέφαλος καταστρέφει τον μυ κλέβοντας του τις αποθήκες και τον αποζημιώνει με μία γενναία δόση λίπους για την έκτακτη ανάγκη που προαναφέρθηκε.

Όπως είναι κατανοητό οι υδατάνθρακες αποτελούν την μοναδική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου ώστε να λειτουργεί σωστά. Φρόντιζε να τους εξασφαλίζεις σε κάθε γεύμα ανά τρείς ώρες ώστε να είναι φρέσκοι και θρεπτικοί και τότε θα μπορείς να διατηρείς και να αναπτύσσεις τη μυϊκή σου μάζα στα μέγιστα επιθυμητά επίπεδα και να απολαμβάνεις την μέγιστη εγκεφαλική απόδοση με όλα της τα πλεονεκτήματα.

Το νού σου στο Νού σου!

Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος