Λαχανόπιτα

Λαχανόπιτα: Υλικά για 8 μερίδες
Υλικά για το φύλλο

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 130 γρ. νερό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό λάχανο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 200 γρ. κατίκι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε μικρά καρέ
  • 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 αυγό χωρισμένο
  • 1 γιαούρτι 2%
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 3-4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Τυλίγουμε το ζυμάρι σε μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη, πλάθουμε μπαλάκια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά
  3. Βράζουμε το λάχανο για 5-6 λεπτά, αποσύρουμε και στραγγίζουμε
  4. Χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει αφρός.
  5. Μεταφέρουμε το ασπράδι, προσθέτουμε τον κρόκο και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο) σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
  6. Ανοίγουμε τα φύλλα με ένα πλάστη και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, 2 φύλλα κάτω, γέμιση και δύο φύλλα από πάνω λαδώνοντάς τα
  7. Κόβουμε την πίτα πριν ψηθεί για να ελευθερωθούν οι ατμοί.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Ανά κομμάτι 220γρ. λαχανόπιτα

Ενέργεια: 300 θερμίδες (kcal)
Υδατάνθρακες: 31 γρ.
Πρωτεΐνη: 10 γρ.
Λιπαρά: 15 γρ.