Διατροφικά Νέα & Άρθρα

Διαιτολογικός Καμβάς

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας ζωγράφος και ένας διαιτολόγος;

Βασίζονται και οι δύο σε 3 βασικά συστατικά. Ο ζωγράφος στα βασικά χρώματα που είναι το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο και ο διαιτολόγος στα 3 συστατικά των τροφίμων, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Οι γνώσεις και η φαντασία τους οδηγούν στην δημιουργία των έργων τους. Μία αναλυτική περιγραφή της “τέχνης” τους προκαλεί σχεδόν πάντα τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον.
Συνεχίστε την αγνάγνωση “Διαιτολογικός Καμβάς”

Έχω μια πείνα!

Όλες οι σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ανθρώπινος οργανισμός ελέγχει και ρυθμίζει αυτόματα τις απαραίτητες ποσότητες διαφόρων θρεπτικών συστατικών που εφοδιάζουν το σώμα του (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες κλπ) και πως αναζητά τροφή κάθε φορά που οι τιμές αυτών συστατικών πέφτουν κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα. Τότε ο οργανισμός μπαίνει σε μια συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να επαναφέρει την ισορροπία και την ομοιοστασία όλων των θρεπτικών συστατικών που εξαντλήθηκαν. Η βιολογική πείνα είναι ένας μηχανισμός ο οποίος ξυπνά την επιθυμία να αναζητήσουμε τροφή και πιο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς, ο άνθρωπος δεν κινητοποιείται μόνο από τον βιολογικό μηχανισμό της πείνας για να αναζητήσει τροφή αλλά και από άλλους λόγους. Οι λόγοι αυτοί εντοπίζονται από την απλή απόλαυση της γεύσης μέχρι την ικανοποίηση βαθύτερων ψυχικών αναγκών.

Το φαινόμενο κατά το οποίο ένας άνθρωπος στρέφεται στην κατανάλωση τροφής, χωρίς να πεινάει βιολογικά, αλλά για να ικανοποιήσει συναισθηματικές ανάγκες και να αντιμετωπίσει άλλες ψυχικές καταστάσεις ονομάζεται συναισθηματική πείνα.

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζεται ένας πρακτικός τρόπος να διαχωριστεί η βιολογική από την συναισθηματική πείνα βάση των χαρακτηριστικών τους.

Βιολογική πείνα Συναισθηματική πείνα
Αυξάνεται σταδιακά Εμφανίζεται ξαφνικά
Δεν υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής
Συμβαίνει αρκετές ώρες ύστερα από ένα γεύμα Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα
Εντοπίζεται στο στομάχι Εντοπίζεται στο κεφάλι και στη σκέψη
Είναι γενική( είναι σχετική με οποιοδήποτε τρόφιμο) Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα
Σταματάει όταν το άτομο χορτάσει Επιμένει να υπάρχει, ακόμη και αν το άτομο νιώθει χορτάτο
Οδηγεί σε αίσθημα ικανοποίησης Οδηγεί σε ενοχή και ντροπή

Πίνακας: Διαφορές ανάμεσα στην βιολογική και στη συναισθηματική πείνα

Η αναγνώριση της πραγματικής πείνας προϋποθέτει καλλιέργεια της ικανότητας της αναγνώρισης των συναισθημάτων, εξάσκηση και διατροφική αγωγή

 

Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Διατροφή και Σαρακοστή

Η Σαρακοστή είναι μία περίοδος των ορθόδοξων Χριστιανών κατά την οποία οι πιστοί απέχουν από ζωικές τροφές όπως το κρέας και το ψάρι, τα τυριά , τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και κάποιες ημέρες το λάδι. Επιτρέπονται τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές και ανάλογα την ημέρα το λάδι.

Από το ημερήσιο διαιτολόγιο απομακρύνονται κάποια θρεπτικά συστατικά όπως οι ζωικές πρωτεΐνες (που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) και όσα θρεπτικά συστατικά συνοδεύουν σε υψηλές ποσότητες τα τρόφιμα αυτά όπως ο αιμικός Σίδηρος (Σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας), το ασβέστιο των γαλακτοκομικών και των τυριών και η βιταμίνη Β12 που βρίσκεται μόνο στα ζωικά τρόφιμα.

Η πρόσληψη των ζωικών πρωτεϊνών και όλων των απαραίτητων αμινοξέων κατά τη Σαρακοστή γίνεται από τα Θαλασσινά και τον συνδυασμό των οσπρίων με τα δημητριακά. Η επάρκεια του σιδήρου εξασφαλίζεται από τα όσπρια και άλλα τρόφιμα που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο σε συνδυασμό με βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλι, λαχανικά, ξύδι) η οποία πολλαπλασιάζει την απορρόφηση του. Το ασβέστιο υπάρχει στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, στραγάλια, σουσάμι), στα βούτυρα ξηρών καρπών (αμυγδαλοβούτυρο, ταχίνι), στα αποξηραμένα σύκα, στο σπανάκι, στη ρόκα και στο μπρόκολο. Επίσης το συναντάμε στο γάλα σόγιας, στο γάλα ξηρών καρπών και στα μύδια. Τέλος, οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Β12 μπορούν να καλυφθούν επαρκώς με την ένταξη των θαλασσινών στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.

Με λίγη καλή οργάνωση του εβδομαδιαίου διαιτολογίου κατά τη Σαρακοστή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έλλειψης θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκειά της.

Μερικές μικρές συμβουλές…

  • Οργανώστε από νωρίς το μενού της εβδομάδας.
  • Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη κάθε συνταγή.
  • Μαγειρέψτε μεγαλύτερη ποσότητα για να εξασφαλίσετε και το βραδινό γεύμα.
  • Δοκιμάστε νέες νηστίσιμες συνταγές.
  • Μη ξεχνάτε το σκοπό νηστείας της Σαρακοστής.

Περιπτώσεις ειδικής διατροφής όπως ασθένειες, αθλητική προετοιμασία, αποκατάσταση διατροφικών ελλείψεων κ.α. είναι σκόπιμο να ελέγχονται με τη βοήθεια του διαιτολόγου ώστε να αποφασίζεται από κοινού ένα ασφαλές διατροφικό πλάνο που θα πληροί όλες τις θρεπτικές απαιτήσεις του οργανισμού.

Κάρλος Στυλιανός
Διαιτολόγος Διατροφολόγος