Μέτρηση βασικού μεταβολισμού ηρεμίας (RMR)

Τι είναι;

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία (RMR) είναι αυτό που θα λέγαμε το “Μεταβολικό Αποτύπωμα”. Είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο, και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης βασισμένο στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζομένου. Ο Βασικός Μεταβολισμός επηρεάζεται από την Ηλικία, το Φύλο, το Βάρος, τη Σύσταση Σώματος, Γενετικούς παράγοντες, Ορμονικούς παράγοντες, Φαρμακευτική Αγωγή, Παθολογία και την Άσκηση. Ακόμα και μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου με παρόμοιο βάρος και ύψος, το RMR ενδέχεται να μεταβάλλεται μέχρι και 900 θερμίδες ανά ημέρα.

Που χρησιμεύει;

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού είναι πολύ χρήσιμη, διότι οι παράγοντες που τον επηρεάζουν ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Επομένως, ο κάθε ένας έχει το δικό του μεταβολικό ρυθμό, με βάση τα δικά του χαρακτηριστικά. Με τη μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού, ο διαιτολόγος μπορεί να υπολογίσει πολύ καλύτερα και ακριβέστερα τις ανάγκες του ατόμου σε ενέργεια και άρα να ελέγξει αποτελεσματικότερα την απώλεια βάρους, με σωστή μείωση της ενεργειακής πρόσληψης κατά την κατάρτιση του διαιτολογίου.

Πως λειτουργεί;

Η καλύτερη, ευρέως διαθέσιμη μέθοδος μέτρησης του Βασικού Μεταβολισμού είναι η έμμεση θερμιδομετρία, όπου με ειδικό μηχάνημα ανάλυσης αερίων, γίνεται μέτρηση των καύσεων του σώματος, δίνοντας ένα πολύ ακριβέστερο αποτέλεσμα για τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου. Η μέτρηση των καύσεων επιτυγχάνεται με την καταγραφή της αναπνοής του ατόμου και πιο συγκεκριμένα της ποσότητας οξυγόνου που εισπνέεται και της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται από το σώμα, αποτέλεσμα των μεταβολικών καύσεων που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό.

Ποια είναι η διαδικασία της μέτρησης;

Το μηχάνημα που χρησιμοποιείται στο διαιτολογικό γραφείο Nutrncook είναι το Fitmate της COSMED . Πριν το τεστ πραγματοποιούνται ανθρωπομετρικές μετρήσεις και λιπομέτρηση καθώς επίσης λαμβάνεται η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί. Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος ξαπλώνει σε ειδική πολυθρόνα και τοποθετείται η ειδική μάσκα που καταγράφει την ανταλλαγή αερίων του χρήστη και τυπώνει το αποτέλεσμα των ενεργειακών αναγκών του 24ώρου. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη, καθώς ο εξεταζόμενος απλώς βρίσκεται σε ηρεμία και αναπνέει φυσιολογικά. Κατά την ολοκλήρωση της μέτρησης διενεργούνται τυποποιημένα τεστ βάση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί μέσω ειδικού λογισμικού της COSMED για τη σύνταξη ολοκληρωμένης αναφοράς προς τον εξεταζόμενο.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις – πχ τον έλεγχο της χοληστερίνης – έτσι και με τον μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια ακριβή μέτρηση. Έτσι, τη συγκεκριμένη μέρα που έχετε συμφωνήσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

  1. Δεν έχετε φάει ή έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  2. Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.
  3. Δεν έχετε καπνίσει, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.

Κλείσε τώρα τη δική σου μέτρηση και μάθε με ακρίβεια το μεταβολισμό σου!