Γνωρίστε τον Στυλιανό Κάρλο
Ο Στυλιανός Κάρλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θεσσαλονίκης και έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη διατροφή και προαγωγή της υγείας με αντικείμενο την Παιδιατρική διατροφή στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
Στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ευ ζην» στη EUROMEDICA κεντρική κλινική Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε τη ρύθμιση και τα μοντέλα μεταβολής του σωματικού βάρους σε ψυχιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα.
Έπειτα, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας με τίτλο «Διατροφική Πρόσληψη και Ανθρωπομετρικές Μετρήσεις σε παιδιά ηλικίας 2-6 ετών» συνεργάστηκε με τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος COSI, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις, η λήψη ερωτηματολογίων και η στατιστική τους επεξεργασία. Το COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συλλέγει δεδομένα για τις τάσεις της παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό την ενημέρωση πολιτικών και πρακτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μετά την αποφοίτηση του συμμετείχε στην καταχώρηση και στην επεξεργασία δεδομένων στο ερευνητικό πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, μια εθνική δράση του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης παιδιών και εφήβων μέσω της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Το πρόγραμμα αξιολογεί τη σωματική διάπλαση, τη φυσική κατάσταση και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών στα σχολεία, ενώ παρέχει και εκπαιδευτικό υλικό και δράσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας πιστοποιητικό στην ειδικότητα του μάγειρα απο το ΚΕ.Ε.Μ./ΚΕΚ Γυθείου.
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης, παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Διαταραχές Θρέψης: Από την Παχυσαρκία στη Ψυχογενή Ανορεξία».
Στη συνέχεια παρακολούθησε στο Stanford University το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Child nutrition and Cooking».
Εκπαιδεύεται μέσω του προγράμματος LLL in Clinical Nutrition by ESPEN στην κλινική διατροφή.
- Πραγματοποιεί σεμινάρια διατροφής για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις (Διατροφή στην εγκυμοσύνη, βρεφική διατροφή, διατροφή και διαβήτης κ.α.)
- Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες.
- Διδάσκει στις Σ.Α.Ε.Κ και στις ΕΠΑΣ Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α μαθήματα διαιτολογίας, αθλητικής διατροφής, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
- Οργανώνει ομάδες διατροφικής αγωγής, ομιλίες και σεμινάρια σε παιδιά, γονείς, αθλητές και όλους όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την υγιεινή διατροφή και την υγιεινή μαγειρική.
- Δημιουργεί διατροφικές ετικέτες τροφίμων και πρωτότυπους θερμίδο-δοσομετρητές
